GJERJ KOLA - Portrait in the Aura


  • GJERJ KOLA - Portrait in the Aura
  • GJERJ KOLA - Portrait in the Aura
  • GJERJ KOLA - Portrait in the Aura
  • GJERJ KOLA - Portrait in the Aura
  • GJERJ KOLA - Portrait in the Aura

Energitismo Depertim

Gjergji ka lindur në Shqipëri ku formohet si artist e jeton në Lezhë deri ne moshën 24 vjeçare ,kur transferohet në Kozan të Greqisë .Influenca e rrënjëve Ballkanike gjendet në karakteristikat e penelatave të tij e në zgjedhjen e disa objekteve nga kultura tradicionale greko - shqiptare. Është admirues i portreteve të Fayum të Oazës Egjyptiane ku u gjetën 600 portrete të artit greko -romak të vendosura sipër mumjeve. Kjo teknikë e portretit eshte zhvilluar ndermjet shekullit II e IV (PK) ,ne te cilen verejme nje harmonizim të teknikave Egjyptiane te stilit greko - romak të pikturës .E veçanta e portreteve, besnikeria ndaj personazheve prezantohet edhe ne karakteristikat e tije jo më pak tërheqëse. Por portretet e Gjergj Kolës karakterizohen edhe për një gëzim dhe përdorim të ngjyrave të veçanta ,me tipare që të kujtojnë stilin e piktoreve fovist francez Raoul Dufy , të Cezanne , Matisse e Chagall . Gjergj Kola ka arritur të japë nepermjet nje interpretimi personal me metodën e realizimit te portretit dhe sot të ulesh për të pozuar per realizimin e nje portreti është një eksperiencë e bukur për të gjithë ata që iu pelqen te perjetohen në art. Portretet e tij janë ekspozuar në ekspozita në të gjithë botën ,dhe bën pjese në rangun e artistave te njohur sot në shtetin shqiptar edhe pse jeta e tij artistike është zhvilluar kryesisht në Greqi ku veprat e tij ndodhen ne muzeume e galleri .Në vitin 2009 ne bashkpunim me Muzeun Paleondologjik ne Ptolomaidha e ka marrë çmimin e parë në Athinë ne Ekspoziten e kultures popullore greke. Sot jeton në Itali me gruan dhe dy fëmijët dhe zemra e tij është më apasionuar në nostalgjinë e bukurisë së traditave shqiptaro-greke. Të marrësh pjesë, të ulesh për të të realizuar një portret ose per të shikuar një interpretim të ngrohtë nga Kola, është një eksperiencë që të le një shije të vetme për të gjithë jetën.

Krijues

Artists

GJERJ KOLA

Gjergji ka lindur në Shqipëri dhe ka kaluar jetën e rinisë në Greqi e Itali .Komunikon me botën nepërmjet pikturës së tij ,duke preferuar figurën e njeriut ,ka nisur të pikturojë kur kishte 4 vjeç perpara se te mësoje të shkruajë.

Eshte i mahnitur nga historia dhe eksprisiviteti i portreteve te vjetra të Fayum ,duke e zhvilluar stilin e vet te portretit që e bën te vetëm me sukses në shekuj ndër kontinente .Në pikturat e tij transmeton pozitivizëm :një gëzim të përmbajtur dhe një kërkim i vazhdueshëm i ekuilibrit midis se bukurës dhe harmonisë.

Na gjeni ketu

Location

Italy, FanoNa gjeni ketu

Pejsazhi urban i Fanos karakterizohet nga mure antike të realizuara para imperatorit Cesare Augusto ,pastaj te zgjeruara në 1357 nga Malatesta të Riminit dhe në fund të fortifikuara në 1550 nga Papa Giulio III për tu mbrojtur nga kusarët.

Ka mundësi që Fano ka lindur nga një shperndarje e tokave veteranëve pas betejës se Ultësires se Metauros ndërmjet Romës dhe elefantëve të Kartagjenës së Asdrubalëve.

Bukuria arkitektonike e keshtjellës dhe e pallatit mbretëror të familjes Malatesta përdoret edhe sot per prezantime ,koncerte dhe balete .Rreth vitit 1500 hyn në Dukatin e Urbinos dhe në Shtetin Papnor që e transformojne duke i dhënë bukuri të mëtejshme.

Fano organizon karnevalet më të vjetra në Itali dhe tërheq turista nga e gjithë bota.

Subscribe to see the latest